Bier brouwen: over zelf je eigen bier maken
Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.
Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.
Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.
Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.
-
Weg met de overlooppijp van de all-in-one-ketel
Ik heb recent een kleine aanpassing gedaan aan mijn brouwketel. Namelijk de overlooppijp vervangen door een stop. Door deze aanpassing heb ik nu goede hoop dat het roeren stukken makkelijker verloopt.
-
Wat is gistvoeding en wanneer gebruik je het?
Als je de vergisting zo optimaal mogelijk wilt laten verlopen, dan kun je overwegen om gistvoeding te gebruiken. Maar wat is dat eigenlijk en in welke situatie is dit aan te bevelen?
-
Aan de slag met een brouwrecept
Brouwen is alchemie. Maar wat maakt een biertje nu een biertje? Alles begint met de ingrediënten die je nodig hebt een bier te brouwen. Alle te doorlopen stappen moeten daarnaast helder beschreven staan in het zogeheten brouwrecept.
-
Glutenvrij bier brouwen: leer alles over bier zonder gluten
Bier is voornamelijk gebrouwen uit onder andere gerst en tarwe. Deze granen bevatten echter gluten. Gelukkig hebben de meeste bierliefhebbers daar geen last van. Helaas heeft 1% van de mensen een glutenintolerantie (coeliakie). Als zij willen genieten van het hoppige goed, dan biedt het brouwen van een glutenvrij bier de oplossing.
- ADVERTENTIE
-
Een simpele giststarter, zo maak je hem zelf
Er zijn bij het brouwen van bier een aantal situaties, waarbij het maken van een giststarter de uitkomst kan zijn. Maar wat zijn nu die situaties en wat is een giststarter eigenlijk?
-
Hoeveel mout heb je eigenlijk nodig?
Bij het samenstellen van een recept is het handig om te weten hoeveel mout je eigenlijk nodig hebt om tot een bepaald stamwortgehalte te komen.
-
De juiste condities voor de fermentatie van bier
Als je begint met het brouwen van bier, zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Een van die dingen is zorgen dat de condities voor de fermentatie zo optimaal mogelijk zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat bijvoorbeeld de temperatuur goed mogelijk is?
-
Zo kun je overgebleven hop het beste bewaren
Het kan altijd gebeuren dat je na het brouwen van een recept nog wat hop over hebt. Deze wil je natuurlijk gebruiken voor een volgende brouwdag. Maar hoe kun je de overgebleven hop het beste bewaren?
-
De Brew in a bag (BIAB) methode: Brouwen in een zak
Brew in a bag is een manier van brouwen, waarbij de mout tijdens het maischen in een zak wordt verwarmd. Dit heeft als voordeel dat het beslag niet meer gefilterd hoeft te worden. Het is slechts een kwestie van de zak uit de pan trekken en laten uitlekken.
-
De SafAle US-05 van Fermentis: maak kennis met deze gist
Ik denk ergens dat de SafAle US-05 gist toch wel een van de meest gebruikte giststammen van Fermentis is. Het is een stam met een neutraal karakter, waardoor de hop en mout beter naar boven komt.