Sinds een tijdje kan ik porter bieren wel waarderen. Met dit porter recept is het me gelukt om een lichte smaakvolle porter te brouwen.
Wat is een Porter?
Porters staan bekend om een goede donkere kleur en gaan daarnaast veelal gepaard met de smaak van chocolade of koffie. Tevens zijn porters vol van smaak en hebben ze een alcoholpercentage dat tussen de 5 en 7% ligt.
Het kan ook sterker. Meestal hebben we het dan over stout bieren. Zoals bijvoorbeeld een Russian Imperial Stout. Ik heb het verschil en de overeenkomsten tussen een porter en een stout elders beschreven.
Ik ben best een fan van smash recepten. Echter is het voor een porter niet te doen om slechts één moutsoort te gebruiken. Dit komt vanwege de kleur. Voor dit porter recept ben ik dus uitgegaan van meerdere soorten mout. Het zijn er drie geworden.
Porter recept
Brouw een lichte smaakvolle porter
Wat heb je nodig?
- Mout: 2200 gram pale mout
- Mout: 200 gram chocolate mout
- Mout: 200 gram crystal pale mout
- Hop: 20 gram Columbus (pellets)
- Gist: 1 Zakje Lallemand Windor
Maischschema
- Proteïnerust: 10 minuten op 52 graden
- Maischen: 30 minuten op 62 graden
- Maischen: 10 minuten op 73 graden
- Uitmaischen: 10 minuten op 80 graden.
Hopschema
Ik heb voor dit porter recept gekozen voor columbus hop. Dit is een bitterhop met een subtiele aardse smaak.
- 10 gram columbus 60 minuten
- 10 gram columbus 10 minuten
Vergisting
Laat vergisting plaatsvinden op 21 graden. Na ongeveer een week zal de hoofdvergisting vrijwel voltooid zijn. Als de hoofdvergisting is voltooid, dan kan je eventueel kiezen om het bier over te hevelen. Daardoor zal het bier helderder worden en minder vaste deeltjes bevatten.
Wacht vervolgens nog een extra weekje om er zeker van te zijn dat de vergisting zo goed als voltooid is. Wanneer alles helemaal rustig is kan je beginnen met het bottelen. Hier ga je per liter bier 7 gram suiker toevoegen.
Zet de gevulde flessen eerst (warm) weg en na ongeveer twee weken zal het bier drinkbaar zijn. Voordat je het gaat drinken even in de koelkast zetten. Proost.
Aan de slag met een Smoked Porter
Aan de slag met dit recept?
Wil je dit recept brouwen, maar zit je nog met vragen. Voel je zeker vrij om deze hieronder te stellen. Om het wat gemakkelijker te maken hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen.
Wil je meer of juist minder brouwen dan het brouwrecept aangeeft, dan kun je de hoeveelheden van de ingrediënten met een gerust hart opschalen. En als je minder wilt, dan deel je gewoon alles naar rato.
Iedere ketel is anders en daarom vermeld ik niet altijd de hoeveelheden spoelwater. Jouw ketel verdampt mogelijk meer water dan het mijne, gebruik daarom altijd brouwsoftware, zoals bijvoorbeeld brewfather.
Ik voeg tijdens het koken van het wort niet altijd suiker toe. De meeste suikers haal ik uit de mouten. Bij een aantal bierstijlen is het overigens wel gebruikelijk om een suikertoevoeging te doen. Ik zal dit altijd vermelden.
Het overhevelen van bier tijdens de vergisting is geen must. Ik doe het zelf wel, omdat ik er goede resultaten mee behaal. Vind je het gedoe of niet nodig, dan kun je het overslaan.
21 reacties op “Brouw zelfs eens een smaakvolle porter met dit recept”
Even een vraag: na het uitmaischen, moet er dan niet gekookt worden en zo ja, hoelang?
Jazeker. Dat is eigenlijk het hopschema. Dit recept gaat uit van 60 minuten koken. Als het kookt, dan voeg je de eerste hopgift toe en na 50 minuten voeg je de tweede hopgift toe.
Hoi,
Ik ben pas begonnen met brouwen dus ken er nog niet zoveel van.
Maar als je uiteindelijke batch 10 liter is hoeveel water gebruik je dan om te maischen en hoeveel spoelwater gebruik je?
Hallo, de hoeveelheid is afhankelijk van wat je verdampt. Ik zou uitgaan van 10,5 liter maischwater en 5,4 liter spoelwater.
Hallo Andy,ik wil graag je porter brouwen maar ben beginnend.Ik snap namelijk niet precies de proteine rust van 10 minuten.Kun je me deze stap toelichten aub?De rest is duidelijk.bvd
Dat is de eiwitrust, maar deze is niet perse nodig. In de tijd dat ik dit recept heb gebrouwen deed ik altijd eerst een eiwitrust, zodat de eiwitten wat werden afgebroken. Met de wijsheid van nu zou ik deze stap gewoon overslaan.
Is het schema dan 30, 10, 10 met de bijbehorende temperaturen?
Je zou de proteïne rust weg kunnen laten, maar dan volg je inderdaad het 30, 10, 10 schema. Eventueel verleng je de stap van 30 minuten met zo’n 10 – 15 minuten om voldoende suikers uit de mout te halen.
Hoi Andy, Wat een mooie blog heb je met duidelijke info. Ik ben ook een beginnende brouwer en wil met kleine proefrecepten een mooie reeks gaan uitproberen. nu kan mijn ketel ( Speidel 10 Liter ) maar 2.8Kg mout verwerken dus voor sommige bieren wordt het een uitdaging.
Nu zie ik je porter recept en zou een mooi begin kunnen zijn voor een basis en hiermee gaan expirimenteren. Heb je toevallig ook een mooi basis recept waarmee je kan uitproberen met smaakjes zoals oaked en bourbon ?
Dank je wel 🙂 Ik heb zelf nog niet al te veel ervaring met oak aging, maar ik zou denk ik gewoon dit recept pakken en kijken wat het doet. Voor wat adviezen kun je kijken op een stuk dat ik eerder geschreven heb.
Beste Andy, ik zou graag een batch van 5 liter willen maken om te proberen, welke hoeveelheden heb ik dan nodig? En ik mis in jouw recept nog te toevoeging van suiker, ik zie alleen maar 7 gr. per liter voor het bottelen!
Hallo Jacob. Voor dit recept hoeft geen extra suiker toegevoegd te worden. Je hebt dus alleen de suiker voor het bottelen nodig. En verder kun je de ingrediënten gewoon naar rato delen om op 5 liter uit te komen.
Heb afgelopen vrijdag een Porter gebrouwen met een Lallemand Windsor gist. Maar er zit nog geen beweging in het waterslot. De boel staat dus nog niet te gisten. Iemand ervaring met dit gist? Ik heb ongeveer 24 liter gebrouwen en 2 zakjes gist er in gedaan op een temperatuur van 20 graden. Pitching rate bij dit gist is 0,5-1 gram per liter. Er zit 11 gram in een zakje. dus heb 22 gram toegevoegd. Zou voldoende moeten zijn denk je. Ik heb nog een Wyeast 3787 gist liggen. Mocht de boel niet gaan gisten eventueel deze toevoegen? Of ben ik te ongeduldig?
Hé Jan,
Ben benieuwd hoe het is afgelopen met de vergisting van je bier.
De meeste verpakkingen van korrelgist zitten op 10/11,5 gram. Met 24 liter is dat aan de krappe kant. Maar 2 zakjes is wel ruim bemeten. Aan het begin van het filteren tap ik zelf vaak 1,5 liter wort af. Dat koel ik snel terug en daar voeg ik een zakje gist aan toe wat ik op een magneetroerder plaats. De wort heeft op dat moment de meeste suikers en de gist kan al vast wennen en zich vermeerderen voor de totale batch. Dus mijn advies; batch verkleinen en gist al vast enten bij begin filteren.
Hoi Andy,
Ook hier een absolute beginneling (1 brouwsel achter de rug).
Zou je dezelfde ingrediënten nog gebruiken nu we een paar jaar verder zijn? En zou je nog steeds dezelfde “handleiding” gebruiken als hoe dat nu door jou is beschreven?
O ja, hoe groot moet mijn pan zijn om dit recept te kunnen volgen?
Anders moet ik misschien wel halveren oid. 🙂
Je moet toch een ruime 10 liter overhouden, dus een pan van 14 – 15 liter is wel aan te bevelen. Je kunt alles halveren om het in een pan van 10 liter te krijgen.
Hoi Joris. Ik zou nu misschien iets meer crystal / caramout gebruiken. En de proteinerust weglaten. Komend jaar zal ik dit recept eens opwaarderen en vervolgens brouwen.
Zou het er dan zo uit kunnen zien?
Mout: 2125 gram pale mout
Mout: 200 gram chocolate mout
Mout: 275 gram crystal pale mout
Een brouwzaal rendement van 7,5 % is wel érg laag….
Scherp opgemerkt, de komma hoort daar niet!