Bier brouwen: over zelf je eigen bier maken
Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.
Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.
Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.
Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.
-
Mout schroten: de essentiële stap voor het maischen
Voor het brouwen van bier is mout nodig. Deze kunnen we niet zomaar aan het maischwater toevoegen: de mout moeten we eerst schroten. Maar wat is dat eigenlijk?
-
Het soortelijk gewicht van bier: wat is het en hoe meet je deze?
Het soortelijk gewicht is een term die veel wordt gebruikt bij het brouwen van bier. Maar wat is het eigenlijk precies en wat kun je er allemaal mee?
-
Hoe te beginnen met brouwen: de eerste stap naar thuisbrouwen
Het brouwen van je eigen bier is erg leuk en verder ook vrij eenvoudig. Het zetten van de eerste stappen is daarom vooral gewoon een kwestie van gewoon doen. Alleen is daar de grote vraag: hoe te beginnen met brouwen?
-
Het drooghoppen van bier: geef je bier extra hop aroma’s
Het toevoegen van hop tijdens het koken van het wort geeft het bier een bitter en indien gewenst een aromatisch karakter. Het is ook mogelijk om door middel van drooghoppen extra aroma’s aan het bier te geven.
-
De vergistingsgraad van bier: zo bereken je deze eenvoudig zelf
Als de fermentatie van je wort in volle gang is, dan wil je eigenlijk ook wel weten wanneer deze uitvergist is. Door het berekenen van de vergistingsgraad weet je of het bier klaar is om met vergisten.
-
Het spoelen en filteren na het maischen: de stap naar het wort
Nadat het maischen klaar is moeten we het beslag spoelen en filteren. Op deze manier blijven we over met het wort dat we vervolgens kunnen koken.
-
Hop in bier, een compleet overzicht van dit ingrediënt
Naast water en mout is hop een van de ingrediënten in het bier dat karakter geeft. We gebruiken hop al een tijdje bij het brouwen van bier, maar wat is het nu eigenlijk?