Home / Bier brouwen / Dit zijn de basisregels voor het brouwen van bier

Dit zijn de basisregels voor het brouwen van bier

De drie basis regels voor brouwers

Als je begint met brouwen, dan komt er best veel op je af. Misschien zijn het zoveel dingen dat je door de mout de hop niet meer kan zien (uhh okay?). Ik heb enkele basisregels om het brouwen wat makkelijker voor je te maken.

Daar sta je dan met een startpakket om zelf een bier te brouwen. Een lading mout, wat hop en een zakje gist. Gelukkig zit er een handleiding bij om je op weg te helpen en dan komt er direct allemaal jargon op je af.

Door middel van de handleiding wordt je stapsgewijs door een brouwproces geleid. Je gaat maischen, filteren, spoelen en koken. Vervolgens koel je het wort af en ga je de gist toevoegen. Bier heb je dus niet meteen.

Maar wat zijn nu de zaken waar je op moet letten en zijn er basisregels voor het brouwen die keer op keer terugkomen? Jazeker, die zijn er.

1. Werk schoon

Een brouwdag neemt wat tijd in beslag. Afhankelijk van het recept en het ritme dat je hebt ben je al snel zo’n 5 tot 6 uurtjes kwijt. Je hebt dan alleen een wort dat nog gefermenteerd moet worden.

Het zou toch zonde zijn om al die moeite te doen om uiteindelijk tijdens de vergisting te moeten eindigen met een geïnfecteerd bier. Werk daarom schoon en nauwkeurig. Gist is een levend organisme, maar bacteriën zijn dat ook. Het eerst voeg je zelf toe en het tweede laat je vanzelf toe als je niet oplet.

Ontsmet daarom vooral alles als het koken voorbij is. De lepels die je gebruikt. Het zakje gist, de schaar waarmee je het zakje openknipt, enzovoort. Door nauwkeurig en schoon te werken houdt je de deur voor ongewenste gasten dicht.

Maak ook na de vergisting alles goed schoon. Dus de vergistingsemmer, maar ook de flessen waar je het bier in doet. Je kunt beter één keer iets te veel schoonmaken dan te weinig.

Eigenlijk is schoonmaken de belangrijkste basisregel in het brouwen van bier. Sterker nog het grootste deel van het proces wordt in beslag genomen door het schoonmaken. Brouwen is poetsen, zeggen ze wel eens.

2. Wees geduldig

Het maischen van het wort, maar ook het koken is qua tijd allemaal wel te overzien. Je bent dan namelijk lekker bezig en hoeft je niet te vervelen. Maar als het gist eenmaal is toegevoegd, dan wordt je geduld goed op de proef gesteld.

Help de vergisting komt niet op gang: moet ik nu gaan roeren? Nee, wees geduldig. De ene gist is het andere niet en sommige gisten moeten even rustig op gang komen. Soms kan het wel twee dagen duren voordat de gist actief wordt.

Ga niet direct de emmer openen om vervolgens te roeren in de hoop dat het dan op gang komt. Geef de gist rustig de tijd. Wacht ook de gehele vergisting rustig af en probeer vooral niet te vroeg te bottelen. Zo voorkom je namelijk exploderende flessen door een vergisting die nog niet klaar was.

Ook als je eenmaal hebt gebotteld, dan moet je even accepteren dat het bier moet ‘rijpen’. Door toevoeging van suiker treed hergisting op en zolang deze nog niet klaar is zal het bier zoet zijn en geen tot weinig koolzuur hebben.

Geduld is een kostbare, maar vooral schone zaak.

3. Begin klein, maar denk groots

Dit is eigenlijk niet echt een basisregel, maar meer een goed bedoeld advies. Door klein te beginnen leer je het brouwproces het beste kennen. Gemaakte foutjes zijn sneller op te merken en het is allemaal beter te behappen. Dat is voor mij de reden om dit advies als een basisregel op te nemen, zeker als je net begint met het brouwen.

Veel beginnende brouwers willen heel snel al een eigen pils brouwen. Laat dat nu net een van de bierstijlen die erg complex is om te brouwen. Daarom zou ik lekker met een bovengistend bier beginnen en waar je niet al te veel verschillende ingrediënten voor nodig hebt.

Begin bijvoorbeeld met een SMaSH recept. Zo leer je de mout en de gebruikte hop goed kennen. Dit is zeker een goede volgende stap die je kunt zetten in het volmout brouwen zonder gebruik te te maken van een startpakket.

Door simpel te beginnen leer je de ingrediënten goed kennen en bovendien behoudt je het overzicht wat makkelijker. Als je start met simpele en eenvoudige recepten kun je elke volgende brouwsessie telkens een extra stapje zetten

Het klinkt ook mooi om direct met 50 liter bier te beginnen en ook dat zou ik niet meteen doen. Begin met kleine kleine batches en niet al te complexe bieren. Van daaruit kun je lekker uitbouwen, juist door een recept te ontwikkelen en vooral te verfijnen.


Bovendien en dat is mijn grootste advies: brouw vooral wat je zelf lekker vindt. Deel het bier met anderen, vraag om “eerlijk” advies en verwerk de feedback die je krijgt.



Geef een reactie