Leer alles over het zelf brouwen van bier

Grolsch Blonde Saison

geschreven door Andy Meerwaldt
Grolsch Blonde Saison

De Grolsch Blonde Saison is een van de nieuwe aanwinsten in het assortiment van brouwerij Grolsch.

Op het vlak van ‘speciaalbier’ kan Grolsch me de laatste tijd wel bekoren. Zo vind ik bijvoorbeeld de weizen-ipa wel lekker om zo nu en dan te drinken.

Ik denk ergens ook wel dat de brouwerij de slag te pakken heeft. Vooral als je ziet wat er allemaal te verkrijgen is: de weizen-ipa, session ipa, klassieke blond, kruidige tripel en nu dan de blonde saison.

Mijn proefnotities

Het leek me interessant om deze blonde saison eens te proeven en mijn ervaring op te schrijven. Ik heb bij het proeven gelet op: zicht, geur en de smaak.

De Grolsch blonde saison is een helder bier en heeft een mooie witte schuimkraag. De kleur is blond / amber.

Het heeft de geur die je van een Saison kan verwachten. Ik vind het lichtzurig. Het doet zelfs een heel klein beetje aan het platteland denken.

Het bier heeft een honingachtige smaak en dat vind ik heel lastig te omschrijven. Het heeft vrij veel koolzuur en daardoor lijkt elke slok uit elkaar te spatten; het geeft een vol mondgevoel en wordt dan romig.

Ik vind de smaak, en dan vooral de nasmaak, helaas vrij snel verdwijnen. Er blijft slechts een zuurtje achter. Dit maakt echter wel wat ik snel de volgende slok wil nemen.

Conclusie

Ik vind het gaaf als grote brouwerijen gaan experimenten met niet pils-bieren. Zo ook Grolsch, ze hebben hierbij een leuke saison neergezet.

Het is een goede doordrinker en je vergeet snel dat hij een alcoholpercentage van 6,5% heeft.

Ik weet alleen niet zeker of dit een bier is dat blijft hangen. Als ik aan een saison denk, dan kom ik toch snel uit bij Saison Dupont.

Wellicht dat ik deze blonde saison in de zomer nog een keer ga proberen als het lekker warm is en ik net in de tuin heb gewerkt. Misschien dat hij dan (nog) beter valt.

Grolsch – Blonde Saison

7.7
7.5

Zicht

8.5

Geur

7.0

Smaak

Plusplunten

  • Mooi fris-zurig bier
  • Volle smaak

minpunten

  • Weinig nasmaak, alleen een zuurtje

Geef een reactie