Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

De Grolsch Honing Blond voor stichting Geniet en Geef

Grolsch – Honing Weizen

Een bier gebrouwen voor het goede doel, bestaat zoiets? Jazekers! Elk jaar mag een Nederlandse brouwerij een bier brouwen voor Geniet en Geef. Dit jaar was het de beurt een Grolsch, die een Honing Weizen heeft gebrouwen.

Sinds 2012 wordt er door een Nederlandse brouwerij een bier gebrouwen. Dit wordt gedaan onder de noemer Geniet & Geef. De opbrengst van de actie komt ten goede aan stichting KiKa. Tot nu toe is er al ruim 500.000 euro opgehaald voor de stichting.

Zo hebben onder andere brouwerij ’t IJ, Jopen en Hertog Jan eerder een bier mogen brouwen. Dit jaar was het de beurt aan brouwerij Grolsch om een bier speciaal voor het goede doel te brouwen.

De keuze voor Grolsch is in mijn ogen een goede, vooral ook omdat de brouwerij op het vlak van speciaal bier interessante bieren op de markt heeft gebracht. Zo is er een Kruidige Tripel en een Klassieke blond van de brouwerij verschenen. Erg gaaf dus dat zij dit jaar het bier voor Geniet & Geef mogen brouwen.

Grolsch heeft ervoor gekozen om een Honing Weizen te brouwen met een alcoholpercentage van 5,5%. Ik ben erg benieuwd.

Proefnotities

Het bier is afgevuld op de bekende bruine beugelfles. Bij het inschenken heeft deze een goede schuimkraag. Het bier is mooi troebel en oranje/geel van kleur. Het koolzuur is erg fijn.

Dan de geur. In de neus ruik ik banaan. Het bier is kruidig. Ik herken kruidnagel. Verder is het bier vrij gistig en ruikt het licht moutig/zoet. De banaan en kruidnagel voeren de boventoon.

In de smaak is hij lekker zoet, vind ik vrij typisch voor de Grolsch bieren. Het bier is romig en vol en plakkerig. Verder proef ik banaan en in de nasmaak herken ik de honing. Het is een erg fris en smaakvol bier.

Het kruidige dat ik kon waarnemen in de geur valt helaas een klein beetje weg. Deze is slechts heel lichtjes op de achtergrond waar te nemen.

Conclusie

Met deze Honing Weizen heeft Grolsch een mooi bier gebrouwen voor Stichting Geniet & Geef. Dit is een bier die ik zeker nog een keer zou meenemen, vooral ook omdat de opbrengst naar het goede doel gaat.

Mocht je op zoek zijn naar dit bier. Hij is slechts eenmalig en in een beperkt volume gebrouwen, wat volgens mij 7,8 HL is. (wat symbool staat voor het genezingspercentage van 78%). Deze Honing Weizen is te koop bij de Albert Heijn en Mitra. Zolang de voorraad strekt, slechts eenmaal gebrouwen.

Ten slotte wil ik erbij zeggen dat de Stichting als doel heeft om het genezingspercentage voor 2025 naar de 95% te krijgen.

Grolsch – Honing Weizen

7.8
7.5

Zicht

8.0

Geur

8.0

Smaak

pluspunten

  • Fris en smaakvolGeef een reactie