Home / Bier brouwen / Afvullen van het bier: fles of vat?

Afvullen van het bier: fles of vat?

Moet ik overstappen van fles naar bier op vat?

Er spookt de laatste tijd een klein dilemma door mijn hoofd. Het zit namelijk zo. Al jaren vul ik mijn gebrouwen bier af op flesjes. Maar misschien moet ik wel de volgende stap gaan zetten: het afvullen op vat. Daarom is het tijd voor een kleine vergelijking tussen de fles of uit het vat.

Zoals gezegd ben ik dus aan het kijken welke stap de volgende kan zijn. Telkens steek ik wat geld in de brouwhobby. En daarbij probeer ik eigenlijk vooral het brouwproces te optimaliseren. Het liefst wil ik hetzelfde bereiken met minder gedoe. En een van die dingen met gedoe is toch wel het bottelen van bier.

Elke keer het bier overhevelen, suiker toevoegen, de flesjes schoonmaken en vervolgens afvullen met zo’n afvulpijpje. Tenslotte moet er ook nog een kroonkurk op. Vervolgens is het een kwestie van een kleine twee weken wachten alvorens ik het bier kan drinken.

Voor mezelf is het misschien nu de tijd om de balans op te maken. Geregeld zie ik op het internet leuke foto’s van mensen die in plaats van bier uit fles dit bier ‘gewoon’ uit een vat tappen. Hierdoor twijfel ik best wel om zelf ook zo’n vat aan te schaffen. Maar goed, daar komt wel weer het een en ander bij kijken.

Afvullen op fles

Het geval wil dat ik al een hele poos mijn afvul op flesjes en eigenlijk ben ik daar niet ontevreden over. Mijn batches bestaan over het algemeen uit een kleine 20 liter en dat is eigenlijk qua bottelen wel te overzien.

Zo heb ik een tijdje terug gekozen voor een stevig kroonkurkapparaat en gebruik ik daarnaast een afvulpijpje voor het vullen van de flessen. Werkt prima, maar toch ben ik er wel wat tijd mee bezig.

Mijn eerste twijfel is dus om het afvulpijpje te vervangen door een botteltoestel van Enolmatic, waarbij ik de flessen onder vacuümdruk kan afvullen. Dat maakt mijn inziens het gehannes met vulpijpjes en kraantjes al wat minder. Het is echter wel een flinke investering, want met een kleine 400 euro is het apparaat wel redelijk aan de prijs.

Afvullen op vat

In plaats van flessen kan ik er dus ook voor kiezen om mijn bier te gaan tappen, dus afvullen op vat. Alleen daar komt er qua investering best veel bij kijken. Zo heb ik namelijk vaten nodig, maar ook koolzuurflessen om prik op het bier te krijgen.

Verder moeten de vaten wel gekoeld worden, om zo een lekker biertje te kunnen tappen. Dit kan dus in een koelkast waarbij er leidingen naar buiten gaan. Alternatief is een vrieskist ombouwen tot kegerator en zo wordt het mogelijk om meerdere vaten te koelen.

Een groot voordeel dat ik zie is overigens wel dat je vrij vlot koolzuur op je bier hebt. Hierdoor hoef je dus niet al te lang te wachten voordat je het bier kunt drinken.

Fles vs vat: wat moet ik kiezen

Mijn neiging blijft eigenlijk nog steeds om bij het bottelen op fles te blijven. Een van de voordelen die ik hierbij zie is dat flesjes makkelijker mee te nemen zijn en ik hoef dus geen grote investering te doen. En zo’n botteltoestel lijkt me bovendien wel een goede uitbreiding op het huidige proces dat ik nu volg.

Maar… ik vind een setup met kegerator en taps overigens best wel gaaf. Alleen vrees ik dat hier best wel wat meer geld in gaat zitten. Zo moet bijvoorbeeld ik enkele vaten aanschaffen, koolzuur regelen, zorgen voor de leidingen en ik moet een vrieskist ombouwen.

Is hybride ook een optie?

Ik hoef gelukkig nog niet te kiezen of ik van fles ga overstappen op bier uit vat. Zo is een beetje oriënteren namelijk ook best leuk. Eerst kijken wat anderen hebben en zien wat de ervaringen zijn. Vervolgens kan ik kijken welke richting ik zelf op ga.

Ik brouw namelijk niet elke week en met zo’n 20 liter per keer heb ik niet super veel op vat af te vullen. Dus misschien dat een hybride variant het overwegen waard is. Hierbij vul ik een kleine hoeveelheid bier af op kleine vaatjes zoals bijvoorbeeld die van Growlerworks of iets grotere vaatjes van zo’n 5 tot 10 liter. Wat overblijft kan ik op fles doen.

Bijkomend voordeel is dat zo’n vat bovendien ook nog eens in de koelkast past en dus daar hoef ik niets extra’s voor te regelen. De prijzen van deze vaatjes zijn daarnaast nog wel te overzien en voor het koolzuur kan ik dan kleine koolzuurpatronen aan schaffen.

Zoals je leest ben ik er nog niet helemaal uit, dus ik ben vooral benieuwd naar jullie ervaringen. Laat het me vooral weten!2 reacties op “Afvullen van het bier: fles of vat?”

 1. Hans avatar
  Hans

  Hoi Andy. Ik gebruik de Mangrove 5 liter vat. Die vul je met jongbier zonder bottelsuiker. Je zet er een CO2 patroon op en zet deze open tot 2 bar. Dat laat je een dag of 3 zo staan. Het bier neemt de CO2 op. Daarna laat je druk er af (aan een ringetje trekken zodat de overdruk ontsnapt) en vervolgens zet je de druk op 1.2 bar. Nu kun je lekker tappen.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Nice. Thanks voor de uitleg! Ik overweeg ook dit vat van Mangrove Jack’s. Binnenkort eens kijken waar ik deze compleet met alles erop en eraan kan kopen 🙂

Geef een reactie